Over mijzelf

Janneke Helleman (Kampen, 1958).

Als kind tekende ik al graag. Na mijn middelbare school ben ik echter eerst een aantal jaren gaan werken als secretaresse. Vervolgens heb ik bestuurskunde gestudeerd in Enschede. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en in 1993 en de jaren daarna ging ik 's avonds naar de Zoetermeerse Vrije Academie, het tegenwoordige Centrum voor Kunst en Cultuur. Ik heb daar les gehad van Andrzej Wawrzyniak (model- en portrettekenen) en Erik du Chatenier (verhalend schilderen).

Tot en met 2007 was ik onderzoeker bij de Algemene Rekenkamer in Den Haag. In 2008 ben ik met mijn man verhuisd naar de prachtige Achterhoek. Ik werk veel met acrylverf en pastelkrijt. Vanaf 2010 zijn daar zeefdrukken bij gekomen. De techniek heb ik geleerd van Michiel Zuidervaart. In de loop van de tijd ben ik steeds fellere kleuren gaan gebruiken. Mijn werk is figuratief. Ik schilder en zeefdruk graag mensen van wie ik het karakter en de emotie wil vangen. Bij interieurs en materialen gaat het mij om de stofuitdrukking en de lichtval.

Ik laat me inspireren door foto's in kranten en tijdschriften en door bekende schilders. Ik maak daar dan mijn eigen composities van. Kenmerkend voor mijn schilderijen is dat ze een bepaalde sfeer uitstralen. Het is alsof er net wat gebeurd is, danwel of er wat staat te gebeuren. Daardoor verzinnen mensen hun eigen verhalen bij mijn schilderijen en dat is precies de bedoeling.

Wilt u meer weten of mijn werk - zonder enige verplichting - komen bekijken, neem dan contact op:

Janneke Helleman
Morgenzonweg 136
7101 BN Winterswijk
tel 0543 785121